283% povečanje organske prodaje v 7 mesecih

Ime avtorja monsterbyte

Naročnik: Monster Bite

Začetek sodelovanja: Julij 2020

Obdobje raziskave: Julij 2020 – Januar 2021 (7 mesecev)

Julij 2019 – število ključnih besed med Top 3 = 12
Januar 2020 – število ključnih besed med Top 10 = 44

Jul 2019 število ključnih besed med Top 10 = 66
Jan 2020 število ključnih besed med Top 10 = 132

Povečan organski obisk: 132%
Povečanje organskih nakupov med Jul 2020 in Jan 2021 = 283%

Monster Bite je ribiška trgovina, ki ima odprto svojo spletno trgovino monster-bite.com že nekaj več kot 4 leta in obratuje na slovenskem, italijanskem, španskem in nemškem trgu.
Ob začetku optimizacije v juliju 2019 spletni kanal podjetju še ni predstavljal pretirano velikega odstotka skupne prodaje. Še do posebnega izraza je to prišlo v zimskih mesecih, ko se manj ljudi ukvarja s športnim ribolovom kot v toplih poletnih mesecih.
Glavna naloga ekipe je bila, da poskrbi za boljšo vidnost spletne strani slovenskim kot tudi tujim ribičem. Na podlagi dejstva, da je v spletni trgovini prisotnih veliko izdelkov se je ekipa lotila optimizacije kategorij izdelkov, ki imajo večje število iskanj kot zgolj posamezni izdelki. Po sedmih mesecih smo z ekipo rezultate optimizacije tudi natančno analizirali. Organski nakupi v spletni trgovini so se povečali za kar 283%. Tako je januar, ki je tradicionalno za njih bil najmanj uspešen mesec v letu postal konkurenčen najboljšim mesecem v preteklem letu.

Podiranje prodajnih rekordov v “mrtvih mesecih”

Spletna ribiška trgovina monster-bite.com ponuja različne izdelke za sladkovodni in morski ribolov tako za slovenske, italijanske, španske kot tudi nemške kupce. Spletna trgovina posluje že približno 4 leta, v tem času je s kvalitetno ribiško opremo postregla več sto zadovoljnih kupcev. Bolj znana kot spletna trgovina je njihova fizična trgovina v Domžalah v kateri lahko vsak strastni ribič najde karkoli mu srce poželi.

Začetno stanje in cilji optimizacije

Glavna težava s katero se je spletna trgovina soočala je bila ta, da je bila tako med slovenskimi kot tujimi ribiči precej nepoznana in posledično ni prejemala velikega števila naročil. V Sloveniji obstaja nekaj drugih spletnih ribiških trgovin z daljšo zgodovino, ki si delijo velik del obstoječega trga, v tujini pa je seveda težko konkurirati domačim uveljavljenim prodajalcem.
Ob pregledu načina oglaševanja konkurence in njihove zgodovine smo z ekipo prišli do spoznanja, da so si konkurenti ustvarili dobro ime in prepoznavnost predvsem s tem, da so bili pri vrhu prve strani Googla za veliko število ključnih besed, ki se v ribiški stroki tipkajo. Na podlagi te ugotovitve in dejstva, da je v spletni trgovini ogromno izdelkov smo se z ekipo odločili, da bi bil najbolj primeren tip oglaševanja SEO optimizacija na celotni bazi ključnih besed.
S sodelovanjem smo pričeli v juliju 2019, v višku ribolovne sezone, saj je takrat vreme naklonjeno preživljanju časa v naravi, ljudje pa imajo tudi več časa zaradi dopustov. Ob začetku našega sodelovanja se je v Sloveniji monster-bite.com pojavljal med Top 3 rezultati za 12 ključnih besed, med Top 10 rezultati pa za 66 ključnih besednih zvez. Ta statistika se morda ne zdi tako slaba, toda potrebno se je zavedati, da gre za spletno trgovino z ogromnim številom izdelkov in da posamezni izdelki pogosto nimajo pretirano visokega volumna iskanj.

Kako smo se lotili projekta?

Zaradi predhodnega pomanjkanja dela na SEO optimizaciji se je stran soočala s težavo, da jih Google za veliko ključnih besed sploh ni prepoznal. Posledično niso sploh bili prisotni za te ključne na spletu. Naša naloga je bila v začetni fazi torej ta, da smo morali doseči, da Google stran sploh indeksira. Google strani indeksira s pomočjo “robotkov”, ki stran obiskujejo in indeksirajo. Tega smo se lotili s kreacijo povratnih povezav oz. backlink-ov na partnerjevo stran. Tak pristop dela sam po sebi ni unikaten, se pa v podjetju AdStar razlikujemo v tem kako se lotimo takšnega načina dela. Naša metoda dela nam omogoča, da rezultate dosežemo v povprečju 100% hitreje kot s klasičnimi pristopi. V začetni fazi pretirane spremembe v obisku in nakupih ni bilo opaziti, saj so besede, ki so vstopale v Googlov iskalnik v povprečju bile precej nižje od Top 10 pozicij. Ta korak je seveda bil nujen, saj smo tako lahko postavili dobre temelje za nadaljno delo. V nadaljevanju se je fokus dela seveda preusmeril na doseganje Top 10 pozicij za čim večje število ključnih besed, ki so se sedaj začele pojavljati na Googlu.

Napredek in pregled rezultatov

Prvi zares konkretni rezultati so se začeli kazati v jesenskih mesecih. Takrat smo se na podlagi napredka, ki smo ga v nekaj mesecih dosegli za Slovenijo dogovorili tudi za sodelovanje pri optimizaciji strani za tuje trge. Rezultati, ki jih je spletna trgovina začela dosegati po tem so se zgolj še izboljšali. Januar je tradicionalno najslabši mesec za prodajo, saj nastopi ravno po veselem decembru, ki je za veliko podjetij najboljši. Za trgovino na katero ima velik vpliv tudi letni čas je posledično januar prava nočna mora. V januarju 2020 je bila spletna prodaja trgovine monster-bite.com rekordna. Ob ponovnem natančnem pregledu pozicij je bilo moč ugotoviti, da se sedaj med Top 3 pozicijami nahaja 18 ključnih besed, med Top 10 pa kar 132 izrazov. V številkah je to za spletno trgovino pomenilo, da je bil promet januarja 2020 za 283% večji kot januarja 2019.

Raziskava je pokazala, da je s pravilnim oglaševalskim pristopom moč konkretno povečati spletno prodajo tudi spletnih trgovin, ki na prvi pogled morda ne kažejo pretiranega potenciala. Podatek, ki se nam zdi pri vsem tem najbolj vzpodbuden je ta, da je prodajni rekord padel prav v mesecu, ki je ponavadi najslabši v letu. Ne podcenjujte moči pravilno izvedenega digitalnega marketinga.