7 načinov kako targetirati na Facebooku

Ime avtorja AdStar

Spoznajte 7 načinov kako lahko uporabite Facebook oglase

1. Ciljajte vse obiskovalce vaše spletne strani, razen kupcev

Pogosto je glavna tema naših pogovorov s partnerji ta, kako doseči ljudi, ki so obiskali spletno stran, pokazali nakupno namero (čas na strani, število ogledov strani, mikro konverzije), vendar niso zaključili nakupa. Razlog je ta, da vaše potencialne stranke pri nakupovanju pogosto kaj zmoti, zato jih je potrebno ciljati z oglasi, ki so prilagojeni za to ciljno skupino. Tu nastopi ponovno trženje oziroma tako imenovan “remarketing” – to pomeni, da oglase prikažete samo obiskovalcem vaše spletne strani. Facebook omogoča ciljanje ljudi, ki so v zadnjih 180 dneh obiskali vašo spletno stran (nastavite tudi krajša časovna obdobja) in tiste, ki niso zaključili nakupa.

2. Najdite podobne ljudi vašim obiskovalcem, kupcem ali oboževalcem Facebook strani

Samo v Sloveniji je možno ciljati na 820.000 ljudi. Težava nastane, ko je potrebno najti prave za vaš produkt ali storitev. Uporaba možnosti “look-a-like audience”, vam poišče ljudi, ki so podobni vaši bazi. Tu lahko uporabite bazo vaših obiskovalcev spletne strani, prejemnikov e-novic, kupcev ali preprosto poiščete ljudi, ki so podobni tistim, ki so stisnili “Všeč mi je” vaši Facebook strani.

3. Izobraženi ljudje

Kako doseči kupce, ki so bolj izobraženi o vaših produktih oziroma dosegajo določeno stopnjo izobrazbe? Recimo, da želite oglaševati vpis na vaš nov magistrski program. Oglase je smiselno prikazati samo ljudem, ki imajo izpolnjene vse pogoje za vpis (dokončan dodiplomski študij, se zanimajo za vaše področje, govorijo angleško). Stopnjo izobrazbe je smiselno uporabiti tudi za oglase, ki promovirajo bolj tehnološke izdelke, poletne šole, izobraževanja ali ljudi, ki za uporabo vaših produktov potrebujejo določena predznanja.

4. Izberite naprave

Ali že veste kdaj so vaši kupci prisotni na spletu? To je vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak spletni podjetnik. Uporaba pametnih telefonov in tablic strmo narašča in tu je potrebno razmisliti tudi o vaših oglasih. Ste tudi vi med tistimi, ki pogosto brskate po telefonu kadar vam je dolgčas? Večina naših partnerjev ima že več kot 50% prometa iz mobilnih naprav, zato je poleg spletne strani uporabnikom treba prilagoditi tudi oglase na Facebooku. Ustvarjajte oglase, ki bodo kratki in zanimivi za mobilne uporabnike, saj si s tem lahko povečate bazo obiskovalcev, ki jih kasneje lahko ciljate s ponovnim trženjem.

5. Določite regijo

Lokalne trgovine želijo povečati promet v fizičnih trgovinah, oziroma se jim v praksi pogosto dogaja, da si ljudje želijo pred nakupom izdelek ogledati v živo. Ciljanje vaših oglasov po mestih in regijah je lahko zelo velik faktor pri povečanju obiska trgovine, števila naročnikov in lokalne prepoznavnosti. Izberite mesta in radij, kjer naj se prikazujejo vaši oglasi, ali jih preprosto označite na zemljevidu.

6. Demografske skupine

Pred začetkom vaše oglaševalske kampanje vedno razmislite kdo so vaši ciljni kupci (spol, starost, stan). Ste že kdaj videli oglase, ki so čisto nezanimivi za vas (npr. mlademu študentu se prikazujejo oglasi za krče žile, moškemu se prikazujejo oglasi za ženski nakit z naslovom ‘Bodi čudovita’)? Pogosto pri strankah najdemo običajno ciljanje: Slovenija, moški in ženske, 18-65 let. Napredno določanje demografskih podatkov vam bo prineslo boljše rezultate in za prodajo boste porabili manj denarja. Testirajte različne starostne skupine, ki so zanimive za vaše produkte in spremljajte odziv na oglase.

7. Obiskovalci vaše kategorije

Obiskovalci pogosto raziskujejo vašo stran in brskajo po vaši ponudbi. Če ste spletna trgovina, ki prodaja več različnih kategorij izdelkov, pokažite oglase samo tistim, ki so si v zadnjem času že ogledali to kategorijo. Bi oglase za ure prikazali tistim, ki so si že ogledovali vaše ure in niso zaključili nakupa? Razmislite o vaših kategorijah, jim določite tako imenovano “custom audience” ali občinstvo po meri in jih uporabite v oglasih. To bo izboljšalo odzivnost vaših oglasov in pripeljalo do večjega števila nakupov.

Preizkusite vseh sedem načinov in spremljajte odzive na vaše oglase. Pogosto pademo v situacijo, kjer z oglasi neprestano ciljamo vedno ožje in ožje, kar s časom pripelje do izčrpanja vaše ciljne skupine. Temu se lahko izognete s spremljanjem novosti in testiranjem različnih pristopov oglaševanja.