Članek


ODLIČEN PRODAJALEC JE VAŠ PRIJATELJ!


"Odličen prodajalec ima razvit visok nivo komuniciranja in partnerju ne prodaja, pač pa svetuje!" - Klemen Tavčar

Članek


ODLIČEN PRODAJALEC JE VAŠ PRIJATELJ!


"Odličen prodajalec ima razvit visok nivo komuniciranja in partnerju ne prodaja, pač pa svetuje!" - Klemen Tavčar

Filozofiranje in razglabljanje, kakšen je odličen prodajalec, je brezpredmetno, predvsem pa bi se rad izognil dolgovezenju. Tisti, ki me poznate, veste, da mi to vseeno kdaj ne uspe. Naj bo to povod, da se izboljšam in strnem svoje mnenje, kakšen je v resnici odličen prodajalec. Odličen prodajalec mora znati predvsem poslušati. No, to ne drži. Odličen prodajalec mora slišati. Bistveno je, da prejme ključne informacije in govori čim manj. Na podlagi prejetih informacij mora znati svetovati, kateri produkt ali storitev je za partnerja najbolj primeren in kaj mu bo na dolgi rok prinašalo najboljše rezultate, da bodo njegove prodajne težave odpravljene oz. cilji, ki jih ima, doseženi. Ne doseženi, presežni!

“If nаturе іntеndеd uѕ to tаlk mоrе than lіѕtеn, ѕhе would have gіvеn us twо mоuthѕ and оnе еаr.”

Odličen prodajalec ima razvit visok nivo komuniciranja in partnerju ne prodaja, pač pa svetuje, gradi na zaupanju in na podlagi odličnih rezultatov nadgrajuje njun poslovni ter posledično tudi prijateljski odnos. Mislite, da odličen prodajalec kdaj pokliče svoje partnerje zgolj z vprašanjem, kako so, jim za rojstni dan čestita in jih kdaj povabi na pivo? Ne? Pa bi moral …

Nihče si namreč ne želi:

  • vsiljivega prodajalca z zoprnim glasom,
  • prodajalca, ki vam prodaja nekaj, kar ne potrebujete,
  • prodajalca, ki ponuja rešitev, ki jo že uporabljate,
  • prodajalca, ki vas prekinja in so pomembne le njegove besede,
  • prodajalca, ki je samovšečen in se ves svet vrti samo okoli njega,
  • prodajalca, ki vas bo poklical samo takrat, ko bo imel za vas najboljšo ponudbo ter bo fokus vsakega klica le prodaja in misel na vaš denar v njegovi denarnici …

Prodaja se ne zgodi samo enkrat, pač pa gre za tek na dolge proge. In verjamem, da med vsemi vami ni človeka, ki si ne bi želel sodelovanja na dolgi rok. Zato je potrebno odnos nenehno graditi in krepiti sodelovanje.

Zavedati se moramo, da je mnenje prijatelja pomembno in relevantno, saj mu zaupate in veste, da vam bo svetoval najbolje. Odličen prodajalec je oz. bi moral biti na dolgi rok vaš prijatelj.