Članek


OD ZAČETNIKA DO PROFESIONALCA FACEBOOK UPRAVLJANJA IN OGLAŠEVANJA


"Ni bilo vedno lahko in še vedno se učim." - Kaja Vardjan

Članek


OD ZAČETNIKA DO PROFESIONALCA FACEBOOK UPRAVLJANJA IN OGLAŠEVANJA


"Ni bilo vedno lahko, a še vedno se učim." - Kaja Vardjan

Nekaj časa je že minilo, odkar sem začela odkrivati svet digitalnega marketinga. Pri svojem delu sem sedaj precej samozavestna, vendar je bilo na začetku vse prej kot lahko. Odgovorno delo, polno izzivov, a vendar področje, za katerega sem vedela, da je to to. To hočem delat! Ampak, ni bilo lahko …

Prepričana sem bila, da že marsikaj vem in znam, a sem hitro ugotovila, da sem na področju oglaševalca na socialnih omrežij začetnik. To sem želela hitro spremeniti, zato sem z velikim veseljem in zagonom odkrivala nova znanja. Tudi moji mentorji in sodelavci so mi pomagali na tej poti in še vedno mi. Prejeto znanje je neprecenljivo. Vsakdanja rast in zadovoljni naročniki pa mi dajejo zagon, da se pri svojem delu ne ustavljam in se razvijam še naprej.

Kot začetnik seveda delaš napake, vendar iz česa se boš učil, če ne prav iz njih? Z njimi ne le rasteš, ampak pridobivaš tudi bogate izkušnje. Na začetku v sebi čutiš strah, srce pa ti pred vsakim klikom na gumb »OBJAVI« bije 150 utripov/minuto. 😊 S časoma se tovrstnih občutkov navadiš, nekateri tudi izzvenijo in na koncu je odgovornost do naročnika/projekta tista, ki te žene k najboljšim rezultatom.

Delo oglaševalca je zahtevno, saj ne le testiraš različne pristope, testiraš tudi sebe. V digitalni dobi je ključ do uspeha testiranje, ki te privede do pravih ciljnih skupin, prave izbire kreativ, pravilne izbire načinov prikaza (mobile, desktop, …), na podlagi katerih potem gradiš uspešno kampanjo.

Bistvena razlika med začetnikom in profesionalcem so izkušnje. Z izkušnjami raste tudi tvoja samozavest, s katero pogumneje pristopaš k oglaševanju, in aktivnosti, ki jih potegne za sabo (od razporejanja budgeta, optimizacije, do branja in razumevanja rezultatov). Profesionalec strateško kreira kampanje in jih potem na podlagi rezultatov analizira. S hitrejšimi reakcijami, ki jih prinesejo izkušnje, ima oglaševalec več časa za nadgradnjo in svetovanje klientom, kako doseči še boljše rezultate z “input-om” na njihovi strani (spremembe strani, višanje/nižanje cen, prilagajanje spremembam na trgu, …). Profesionalec ve, kako in kdaj uporabljati “biding” strategije in kdaj pride na vrsto re-marketing.

Zaveda se, da potencialni kupci različno reagirajo na oglase, zato je težko natančno predvideti, kateri oglas bo dosegel boljše rezultate. Zato je pomembno, da kreiramo kampanjo z več različnimi “Ad-seti” z raznolikimi kreativami in besedili z močnimi CTA-ji (Call to Action), ki bodo pozornost zbudili pri pravih potencialnih ciljnih skupinah.

Vsak posameznik vidi kreative na drugačen način ali kot pravi pregovor: ‘vsake oči imajo svojega malarja’. Prav zato je najboljši in najpomembnejši del spletnega oglaševalca TESTIRANJE.

Vsak lahko oglašuje na spletu, a le profesionalec ve, kako pravilno pristopiti k izvajanju spletnega oglaševanja