Članek


MARKETING AVTOMATIZACIJA, VEČ KOT LE NAVADNA EMAIL MARKETING PLATFORMA!


Kakšne so bistvene razlike med email marketing platformami in platformami za izvajanje marketing avtomatizacije?

Vse to in še več v spodnjem zapisu.

Članek


MARKETING AVTOMATIZACIJA, VEČ KOT LE NAVADNA EMAIL MARKETING PLATFORMA!


Kakšne so bistvene razlike med email marketing platformami in platformami za izvajanje marketing avtomatizacije?

Vse to in še več v spodnjem zapisu.

V zadnjem času vedno bolj opažam, da prihaja do enačenja med marketing avtomatizacijo in e-mail marketingom. Nop. Ne. Nein. No. Na-a. Gre za dva popolnoma različna pojma, kjer je edini skupni imenovalec in neposredni komunikacijski kanal z vašimi strankami, e-mail, newsletter ali, če želite – elektronsko sporočilo.

V tem zapisu se bom potrudila, da vam na preprost in razumljiv način predstavim 6 glavnih razlik med marketing avtomatizacijo in e-mail marketingom.

Danes obstaja na stotine marketinških orodij (od platform do aplikacij), ki so vam v pomoč pri izvajanju in optimiziranju vaših ali naročnikovih procesov. Na trg prihajajo tudi izjemno pametne t.i. umetno – inteligenčne platforme (ang. AI platforms ali machine learning feature). Ena trenutno najbolj poznanih med AI platformami je IBM-ov Watson. Si predstavljate, da lahko AI platforma z vami komunicira glede na vaše razpoloženje, ki ga izračuna na podlagi vašega preteklega odziva v kampanjah? 😊

Tudi “klasične” platforme za marketing avtomatizacijo so izjemno napredne in pametne, saj razvijalci platfrom skrbijo za njihovo nenehno rast. Z marketing avtomatizacijo ne boste vedeli le kakšna je bila stopnja odprtosti elektronskih sporočil in kakšen je bil odstotek klikov v odprtih sporočilih. Platforma za izvajanje marketing avtomatizacije vam bo ponudila veliko več. Glavne razlike med marketing avtomatizacijo in e-mail marketingom, vam predstavljam spodaj.

Elektronsko sporočilo je le del mozaika marketing avtomatizacije. Negovanje leadov, označevanje leadov, točkovanje leadov, kreiranje prodajnih lijakov in komunikacija ob ravno pravem času, je le nekaj prednosti, ki jih ponujajo platforme marketing avtomatizacije.

Ne sledite svojim leadom? Kako pa jih potem nagovarjate?

Ena izmed razlik med e-mail marketing platformami in platformami za marketing avtomatizacijo je v zbiranju podatkov. Klasične e-mail marketing platforme zbirajo podatke le znotraj platforme. Govorimo o stopnji odprtosti sporočil in stopnji klikov, ki so se zgodili znotraj poslanega elektronskega sporočila. Na drugi strani pa imamo platformo za marketing avtomatizacijo, ki bo spremljala tudi obnašanje leadov izven platforme. Verjetno se sprašujete, kje točno? Kjerkoli boste to želeli. 😉 Zabeležila bo vsak obiskovalčev klik oz. odziv.

Personalizacija

Ne, nimam v mislih “Tjaša, hvala za vaš nakup”, kot najpogostejši in najuspešnejši naslov elektronskega sporočila. V mislih imam tako natačno personalizacijo, ki se lahko zgodi le v primeru, ko imamo pod eno streho vse, vam najpomembnejše, podatke o uporabniku/kupcu ali obiskovalcu. Seveda, s predpostavko, da so vse te ciljne skupine, ki jih skrbno hranite, zaupale svoj elektronski naslov in potrdile piškotke na spletni strani. Drugače z njimi ne boste mogli komunicirati na takšen način.

Personalizacija je kul! Zato, ker boste vašim strankam lahko dostavili točno takšno vsebino, ki jo potrebujejo, želijo in takrat, ko jo želijo.

Točkovanje

Točkovanje – še ena v liniji razlik med e-mail marketingom in marketing avtomatizacijo. Orodja za izvajanje e-mail marketinga poznajo le osnovne informacije vaših kontaktov, po navadi je to le elektronski naslov. Orodje za marketing avtomatizacijo omogoča tudi točkovanje kontaktov (ang. lead score), da lahko drugače komunicirate z vašimi najbolj “pridnimi” kontakti. Na podlagi njihovih aktivnosti jim dodelite točke, ki se zapisujejo v CRM platformi in jim za nagrado pošljite ustrezno komunikacijo, prilagojeno posebej za njih. Točkujete pa lahko ne le akivnosti kontaktov, ampak tudi rezultate, ki jih dobite s pomočjo segmentiranja (lokalno, po velikosti podjetja,…). Podjetja, ki so že vpeljala marketing avtomatizacijo v proces dela, se aktivno poslužujejo tudi točkovanja kontaktov in med drugim poročajo o povečanju prodaje (prospect – buyer), večji prodajni produktivnosti in učinkovitosti ter krajših prodajnih ciklih.

Negovanje = izjemno pomembno!

Tudi vi imate radi, da se vaš partner/partnerica ukvarja z vami, vas stisne k sebi in vam nameni lepe, tople besede. Enako velja za vaše stranke. Imejte jih radi, pokažite jim, da jih cenite. Še vedno ostajajo drugi ponudniki, podobnih/enakih storitev ali produktov. Kadar stranka ni zadovoljna, je odločitev o menjavi ponudnika zelo enostavna, pa čeprav veste da ste na svojem področju najboljši. Tudi tukaj vam je orodje za marketing avtomatizacijo v pomoč, saj lahko na podlagi informacij, ki jih hranite v CRM sistemu uspešno, učinkovito in na pravi način komunicirate s svojimi strankami, kot tudi s tistimi, ki z nakupno odločitvijo še niso tako daleč.

Ko OR in CTR nista več dovolj!

Poslali ste e-mail, s pomočjo ponudnika e-mail marketinga. Super. Kaj pa zdaj? Z vpogledom v statistiko vidite, da je e-mail sporočilo odprlo 18% prejemnikov. Znotraj e-maila je bilo zabeleženih približno 5% klikov. Ta dan in naslednja 2 dni imate nekaj več prodaje, kot običajno. Spomnite se, da imate še oglas na Facebooku, pa na Instagramu in Googlu. Ampak, od kje zdaj ta naročila? Kaj je “krivo” za večjo prodajo? Takšna in drugačna vprašanja si ne postavljate le vi, ampak kar 78% prodajalcev.

Z orodjem za marketing avtomatizacijo, boste lahko sledili celotnemu popotovanju vaše stranke. Spremljajte kako se pomika po vaši spletni strani, katere vsebine/storitve/produkti jo zanimajo. Se večkrat vrne na določeno stran? Večkrat na dan? Se večkrat vrača v e-mail in klika določen link? Kaj pa obnašanje na socialnih omrežjih? Vse te aktivnosti orodje za marketing avtomatizacijo skrbno beleži. S pridobljenimi informacijami boste lahko točno določili kaj vam dela konverzijo in kaj od aktivnosti, ki jih počnete je potrata časa.

Enostavna avtomatizacija ali kompleksna platforma?

Ni vse za vsakogar. Tako kot kratko krilo ni za vsako žensko in brada za vsakega moškega, tako tudi marketing avtomatizacija ni za vsakogar. Preden se odločite ali avtomatizirati vaše procese, si le-te izpišite (lahko tudi narišete) na list papirja. Pomagalo vam bo, da boste videli celotno sliko vaših aktivnosti. To vam bo dalo vpogled v kompleksnost in razvejanost vaših procesov in aktivnosti. Nekateri potrebujejo avtomatizacijo le nekaj procesov, spet drugi potrebujejo razvejano in prepleteno avtomatizacijo, s povezavo različnih aplikacij in ostalih kanalov.

Napredna orodja za izvajanje marketing avtomatizacije bodo marketing avtomatizacijo postavila na višji in naprednejši nivo, saj lahko s pomočjo analize obnašanja kontaktov optimizira pošiljanje sporočil, izbira primerne vsebine in podaja predloge, kako stopiti v komunikacijo z “offline” kontakti (telefonski klic, sms sporočilo, direktna pošta…).

Torej, kako se boste odločili?