Članek


KAKO BARVE SPLETNIH STRANI VPLIVAJO NA VEDENJE KUPCA?


"Znanstveno dokazano je, da določene barve in barvne kombinacije neposredno vplivajo na večjo prodajo na spletnih straneh. " - Mija Zorec

Članek


KAKO BARVE SPLETNIH STRANI VPLIVAJO NA VEDENJE KUPCA?


"Znanstveno dokazano je, da določene barve in barvne kombinacije neposredno vplivajo na večjo prodajo na spletnih straneh. " - Mija Zorec

Kot smo že vsi kdaj slišali, obstaja za vse segmente našega življenja teorija psihološkega vpliva barv na naša razpoloženja in dejanja. Prav tako kot to velja npr. pri opremljanju stanovanja, velja tudi pri spletnem oblikovanju in predvsem na spletnih straneh.

Znanstveno dokazano je, da določene barve in barvne kombinacije neposredno vplivajo na večjo prodajo na spletnih straneh. Ljudje določeno barvo podzavestno zaznamo kot stimulacijo za določeno dejanje. Za obiskovalca določene spletne strani je potrebno samo 90 sekund, da si izoblikuje mnenje in od tega je sodeč po znanstvenih raziskavah 62–90 % odvisno samo od barv.

Prav zato imajo barve na spletnih straneh večji pomen, kot bi sprva mislili. V nadaljevanju vam bom na kratko razložila, katere barve dobro delujejo na spletnih straneh in na kaj bodite pozorni.

TOPLE SVETLE BARVE (bež, rumena, oranžna, roza, rdeča) To so aktivne, privlačne barve s prijazno naravo, ki lahko povzročijo občutek poguma in energije. Na spletni strani se uporabljajo v namen, da slike izgledajo večje in bližje. Zaradi precejšne intenzitete jih je priporočljivo uporabljati v kombinaciji z drugimi bolj umirjenimi barvami. Po drugi strani pa jih je prav zaradi tega, ker v nas vzbudijo pozornost in so vpadljive za obiskovalca spletne strani, dobro uporabiti kot CTA gumb. Kot zanimivost, verjetno ste že kdaj opazili, da veliko podjetij s hitro prehrano uporablja rdečo barvo v kombinaciji z rumeno, saj ta barvna kombinacija v nas vzbudi povečanje apetita.

HLADNE SVETLE BARVE (svetlo vijolična, srebrna, sinje modra) spletnim stranem dodajo subtilnost in svežino. Takšni toni povečujejo občutek modernosti in profesionalnosti, posebej v kombinaciji s sivo barvo. Odlično se obnesejo za spletne strani, povezane z zdravjem, medicino in kozmetiko.

HLADNE TEMNE BARVE (temno vijolična, modra, siva) dajejo občutek stabilnosti in kakovosti. Te barve so velikokrat mišljene kot spremljevalne barve drugim “glavnim” barvam. Čeprav ne pritegnejo toliko pozornosti, vsebino še vedno dosti poudarijo. Pogosto se uporabljajo na poslovnih spletnih straneh, vsebinsko vezanih na vlado, znanost, avtomobilizem in računalniške izdelke.

TOPLE TEMNE BARVE (odtenki rjave in zlate) izražajo klasiko, tradicijo in razkošje. Dobro služijo, če želimo izdelek predstaviti kot drag in eleganten. Mešane s hladnimi barvami dajejo vtis modernosti in novosti. Uporabne so za strani, ki se ukvarjajo s svetovanjem, arhitekturo in raznimi obrtmi. Zlata v kombinaciji s črno ali temno modro izpade zelo elegantno in izdelku doda občutek vrednosti in razkošja.

BELA, SIVA IN ČRNA so nevtralne barve. Pomagajo ustvarjati kontraste in pripomorejo, da vse druge barve pridejo do izraza. Na spletnih straneh se vedno dopolnjujejo z drugimi barvami. Njihova uporaba je univerzalna, saj dobro delujejo v vseh barvnih kombinacijah. Tako npr. črno barvo uporabljamo, da dosežemo nek pridih elegance in skrivnostnosti, vendar jo je potrebno kombinirati še s kakšno bolj živahno barvo. Priporoča se predvsem za strani, ki so namenjene umetnosti, fotografiji, modi in kozmetiki. Belo po drugi strani uporabljamo za preprostost, jasnost in čistost spletne strani. Stran deluje pregledno, enostavno in sveže. Pri beli barvi tudi ostali elementi in barve pridejo veliko bolj do izraza.

Glede na to, da 85 % ljudi kupi izdelek zaradi barve, je moj nasvet ta, da preden se lotite postavitve spletne strani, pomislite na ciljno publiko in komu je namenjena. Bodite pozorni tako na barvo ozadja kot na barve teksta in drugih elementov in ne uporabljate več kot 2–4 barvne kombinacije.

Pomembno je, da upoštevate vse barve kot celoto in to, kako bodo delovale skupaj, namesto da bi izbrali le eno in upali, da bo delovala skupaj z drugimi elementi, kot so ozadje, besedilo in CTA gumbi.