Članek


8 CHROME DODATKOV NUJNIH ZA UX DIZAJNERJA


"Postavitev dobre grafične podobe nima vpliva le na prodajo, temveč na celotno dojemanje vaše blagovne znamke." - Rok Rode

Članek


8 CHROME DODATKOV NUJNIH ZA UX DIZAJNERJA


"Postavitev dobre grafične podobe nima vpliva le na prodajo, temveč na celotno dojemanje vaše blagovne znamke." - Rok Rode

Kot UX dizajner moram dnevno ustvarjati dih jemajoče grafične podobe, ki zaustavijo pogled obiskovalca spletne strani. In to moram početi hitro. Dragoceni čas prihranim tako, da pri delu uporabljam Chrome dodatke, s katerimi delo opravljam bistveno hitreje in efektivneje. Vsi poznamo Google Chrome, kaj ne? Če ste začetnik ali že stari maček dizajna, v vsakem primeru pri svojem delu uporabljate spletni brskalnik, in zakaj ga ne bi izkoristil, da vam pri delu prihrani čas? Z vami bom delil 8 orodij, s katerimi si pomagam.

1. WhatFont

Izbira pisave je eden najpomembnejših dejavnikov pri zagotavljanju enostavne berljivosti spletne strani. UX Dizajnerji tudi ko ne delamo, brskamo po spletu in imamo oči na preži za dobrimi vrstami pisav. Z WhatFontom boste našli vse pisave Typekit in Google Font API.

WhatFont (screenshot)

2. ColorZilla

Četudi imam kdaj odprto celo paleto barv, se kdaj težko odločim kateri odtenek naj uporabim. Bistveno drugače je, ko bravo opazim nekje na spletu, morda na fotografiji ali čem podobnem. In kako najhitreje ugotoviti katera je? Ne rabim več shranjevati fotografij in v Photoshopu analizirati odtenka, to na hitro storim s ColorZillo, ki mi omogoča, da lahko barve zajamem s katerega koli piksla spletne strani, in to shranim v odložišče.

ColorZilla (screenshot)

3. Hover Zoom

Iskanje fotografij ali videev po spletu, ki jih lahko uporabim, je včasih zamudno. Posebno, če moram vsako datoteko odpreti in pogledati pobližje ali je dovoljšnje kakovosti. Najbolje bi bilo, če bi se fotografija ali video sama povečala, ko se denimo samo z miško premaknem nanjo. Ravno to stori Hover Zoom. Fotografije in videe si ogledam brez, da bi klikal nanje, in tako hitreje najdem želeno.

Hover Zoom (screenshot)

4. UX Check

To je najverjetneje eden izmed najboljših dodatkov za UX/UI dizajnerja. Deluje na podlagi 10 Nielsenovih hevristik, ki pomagajo vnaprej identificirati morebitne težave obiskovalca spletne strani.

UX Check (screenshot)

5. Window Resizer

Danes imamo vsi pametne telefone, kaj ne? Najverjetneje tudi kakšno tablico, in prenosni računalnik. Tako vemo, da bodo obiskovalci naše spletne strain prišli z vseh vetrov, ali bolje rečeno – z vseh naprav. V UX dizajnu se moramo zavedati pomena prilagoditve spletne strani različnim napravam, da lahko na vseh zagotavljamo optimalno izkušnjo. Najverjetneje nimate doma vseh verzij iPhona in vseh ostalih naprav, da bi lahko preverili kako resolucija vpliva na spletno stran. Z Window Resizerjem si lahko prednastavite resolucije različnih zaslonov in z enim klikom preverite kako narejena grafika izgleda na različnih zaslonih.

Window Resizer (screenshot)

6. Emoji Keyboard

Na Facebooku so nam olajšali delo z iskanjem emoji-jev tako, da jih lahko vnašamo tudi preko računalnika. Kaj pa naj naredimo, ko naročnik želi, da vsebina na spletu vsebuje tudi emoji-je? Z Emoji Keyboard-om jih je enostavno najti, kajti omogoča tudi brskanje po imenu.

Emoji Keyboard by EmojiOne (screenshot)

7.  Grammarly

Obiskovalce spletnih strani hitro zmotijo nepravilnosti, grafične ali besedilne. Kljub intenzivnemu dvojnemu in trojnemu pregledovanju vsebine, se kdaj zgodi, da kakšna črka zmanjka, spet drugič je v besedi kakšna preveč. Grammarly ne ponuja le pregleda vsebine z vidika črkovanja, temveč tudi vsebinsko preveri besedilo in zamenja že uporabljene besede in besedne zveze s sopomenkami.

Grammarly (screenshot)

8. Muzli 2

Vsak dan delam na približno 10 različnih projektih, vedno pa moram poskrbeti, da so moje rešitve sveže, kreativne, skladne z najnovejšimi trendi, in najpomembneje – da impresionirajo. Kreativne blokade se zgodijo, in tedaj je najpomembneje da lahko hitro najdem navdih, nekaj s čimer ponovno zaženem svojo ustvarjalnost. Pri tem mi pomaga Muzli 2, ki prinaša najnovejše UX dizajne, interaktivne novice in primere dobre prakse.

Muzli (screenshot)

Predstavil sem vam 8 nepogrešljivih, uporabniku prijaznih orodij, s katerimi si boste lahko tudi vi olajšali delo in bodo postali vaši zvesti spremljevalci ob dizajniranju.

V AdStarju posvečamo največ pozornosti raziskovanju različnih možnosti, preverjanju in testiranju kaj deluje, in tako zagotavljamo pri UX / UI dizajnu najboljše rezulate. Danes v svetovnem spletu vlada poplava vsebin, in potrebno je ustvariti vsebino, ki ne bo le vsebinsko kvalitetna, temveč tudi vizaulno privlačna, in tako pripomogla k boljšim prodajnim rezultatom.