Članek


5 OSNOVNIH PRAVIL GRAFIČNEGA DIZAJNA


To mora upoštevati vsak grafični dizajner.

Članek


5 OSNOVNIH PRAVIL GRAFIČNEGA DIZAJNA


To mora upoštevati vsak grafični dizajner.

Tako kot pri vsakem poklicu tudi pri grafičnem oblikovanju veljajo neka osnovna pravila, ki se jih mora vsak dober oblikovalec držati. Čeprav je v nekaterih primerih dobro kršiti pravila in je to celo zaželeno (saj vendar živimo v dobi, ko je zaželeno mišljenje “outside the box”), vam spodaj predstavljam osnovna pravila, ki jih mora upoštevati vsak dizajner.

Nikakor in to resno pod nobenim pogojem (v kolikor so v besedilu šumniki in razni drugi znaki) ne uporabljaj pisave, ki le-teh ne podpira. Vedno, ko zasledim sicer ne nujno sploh tako slab dizajn – čeprav je večinoma to vzajemno, kjer v besedilu izstopajo šumniki v običajno zelo opaznem stilu, dobesedno izgubim vero v grafične oblikovalce.

Primer:

Vedno pretvori pisavo in razne logotipe v vektorsko obliko in se s tem izogni kockasti oz. zrnasti povečavi. To je še posebej pomembno upoštevati pri logotipih, kjer se velikokrat zgodi, da od stranke dobiš “pikslast” logotip. (Verjetno marsikomu poznan problem, kajne?)

Primer:

Moje osebno mnenje je: keep it simple. V kreativi ne uporabljaj in ne mešaj med sabo več kot 5 barv in definitivno ne več kot tri različne pisave. Najbolj priporočljivo je 2–3 barve in dve različni pisavi. In nikakor pod nobenim pogojem ne uporabljaj COMIC SANS! Resno! 🙂

Primer:

Pravilna uporaba barvnih kombinacij je ključna pri vsakem designu! Zlasti v oglaševanju je veliko kršenja pravil glede tipične kombinacije barv iz barvne sheme, saj hočemo, da določen podatek potencialnega kupca takoj pritegne in mu preusmeri pozornost. Zato velikokrat kombiniramo t. i. nepravilne kombinacije (gledano na barvno shemo), vendar je vseeno treba paziti, da je za bralca še razločno vidljivo.

Primer:

Kreative spletnih strani in kreative za oglaševanje na različnih digitalnih kanalih morajo biti jasne! Ko uporabnik obišče določeno stran ali vidi nek oglas, se tam načeloma ustavi v povprečju za 5 sekund. V teh 5 sekundah imaš ti čas, da mu ponudiš vse pomembne informacije o samem izdelku in ga pritegneš, da bo izdelek hotel kupiti/imeti. Zato je ključnega pomena, da so spletne strani jasne in je potencialnemu kupcu takoj jasno, kaj ponujajo. Prav tako so tukaj pomembni tudi gumbi “call to action”, ki kupce spodbujajo k nakupu. Le-ti naj bojo izpostavljeni in naj barvno izstopajo iz samega designa.

Primer: